{ LIFESTYLE }
12 Mar 2019
傳《古惑仔》拍英文版?! 網友超反對:「經典就唔好再拍啦!」

1996年上映嘅《古惑仔》可以話係香港嘅經典電影,更紅遍港台兩地,戲中有唔少情節同對白,對於影迷黎講都係倒背如流。日前就有消息傳出《古惑仔》將會拍攝成英文版,更搵返當年拍攝第一輯嘅導演劉偉強執導,不過網友對於翻拍一事就唔多睇好....

劉偉強

劉偉強

報導指美國電影公司Pulse Films日前與劉偉強達成協議,並將開拍電影,更引用指劉偉強被兄弟情同因背叛挑起嘅爭鬥劇本所吸引,希望可以同新一代嘅觀眾介紹古惑仔嘅世界,講到似層層咁!

劉偉強


劉偉強

網友聽到後掀起一陣迴響,大部份網民都反對翻拍《古惑仔》:「我覺得經典就不要一拍再拍啦」、「求別毀經典」、「陳浩南只能是鄭伊健」、「翻拍就原班人馬吧」翻拍消息傳出後,好多媒體都聯絡劉偉強,佢亦為此急忙澄清:「麻煩幫我澄清一下,冇咁嘅事!」

劉偉強

劉偉強

劉偉強當年憑住《無間道》而打入荷里活,2006年大導演馬田史高西斯將電影翻拍做《無間道風雲》,而2007年及2014年劉偉強分別執導過荷里活電影《強捕犯》同《青龍》。


劉偉強

劉偉強


Text:Alina

KEYWORDS / 劉偉強
YOU MAY ALSO LIKE
News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION